MŰKÖDÉSI ELV

MŰKÖDÉSI ELV

Működési elv: Jól ismert, hogy a nano-TiO2-dal bevont felületek napfény hatására öntisztuló aktívitást mutatnak. Titándioxiddal bevont felületet, fotokatalizátort használunk a falra felszerelhető légtisztító készülékeinkben is, csak itt ultraibolya fénnyel világítjuk meg a felületet.
A légtisztító készülékben két technológia szinergikus hatása érvényesül.
PCO (PhotoCatalytic Oxidation), azaz fotokatalizátoros oxidáció:
A beépített ventilátorok által cirkuláltatott beltéri levegő a fotokatalizátor lemezeket érintve halad át a készüléken. A lemezeket UV fény világítja meg, melynek hatására a katalizátor lemezek aktiválódnak és igen reaktív hidroxil és szuperoxid ionokat hoznak létre. Ezek  megtámadják a légszennyező anyagokat, mint a legtöbb szerves szennyezőt (baktériumokat, vírusokat, penészt és szagokat) és oxidáción keresztül megsemmisítik azokat.  
UVGI (Ultraviolet Germicidal Irradiation), azaz ultraibolya germicid sugárzás:
Az alkalmazott germicid vagy baktériumölő lámpa speciális UV-C tartományú fényforrás. A rövid hullámú ultraibolya sugárzás a készülék UV-reaktorkamrájában roncsolja a mikroorganizmusok DNS-ét és RNS-ét, elpusztítva azokat. Az UV fény egyben a fotokatalizátor lemezek aktiválására is szolgál.
A TiO₂ bevonatos felületen az alábbi légtisztítási folyamat zajlik:A fenti bevonat egy olyan félvezető, melyet bizonyos hullámhosszú fénnyel megvilágítva elektronokat (e-) léptetünk ki a vezetési sávba, lyukakat (h+) hagyva a helyükön. A lyukak erős oxidáló, az elektronok erős redukáló hatást fejtenek ki. A felületet ért vízből igen reaktív hidroxilgyökök (·OH) jönnek létre, míg a levegő oxigénjéből reaktív  szuperoxid gyökök (·O2-) keletkeznek. Eredményként a szennyező anyagok elbomlanak, a mikroorganizmusok a DNS szerkezetük roncsolódása révén elpusztulnak. Mikróbák és  szerves anyagok széndioxid és víz keletkezése mellett mineralizálódnak.
Egy "metszeti" kép a szerves illékony anyagok elbontásáról:

Menu

Küldjön üzenetet!

Üzenetét elküldtük!
Kollégánk hamarosan jelentkezok Önnél.

A II. hullámban felelősen, közösen
– TUDJUK A MEGOLDÁST ! -Fertőtlenítő szolgáltatás!
Érdekel


;